0

Escriviu la paraula a cercar

Banyoles. Molt més que un estany


Banyoles: molt més que l’estany més gran de Catalunya

A mig camí entre els Pirineus de Girona i la Costa Brava ens trobem amb Banyoles. El municipi és famós perquè té l’estany natural més gran de tot Catalunya. La zona ofereix múltiples activitats per fer, la majoria de les quals, i com no pot ser d’altra manera giren al voltant de l’estany, però també n’hi ha d’altres.

Una forma per conèixer tots els racons de l’estany banyolí és a peu o amb bicicleta tot vorejant-lo. És un recorregut de vuit quilòmetres, pla, totalment senyalitzat i que no presenta cap mena de dificultat. Però si el que es vol és descobrir l’estany des de dins, durant tot l’any es pot fer un passeig amb barca, la Tirona. Des d’allà es poden observar indrets idíl·lics i aspectes salvatges de la bellesa de l’Estany, com les 21 pesqueres que l’envolten o les muntanyes del nord i la flora de la zona. Una alternativa per descobrir l’estany també des de les seves pròpies aigües és amb una barca de rem. I si el que vols és practicar esport, el que pots fer és gaudir d’una jornada de caiac o dragon boat llogant les embarcacions al mateix Estany de Banyoles.

estany de banyoles

I a més, si hi vas quan fa calor i el temps acompanya, pots completar la jornada tot fent un bany a les tranquil·les aigües banyolines en una de les zones que ja estan preparades expressament per fer-ho. A la Casta de Fusta, el bany és gratuït, en canvi a les instal·lacions del CN Banyoles cal pagar entrada, però hi ha serveis complementaris, i als Banys Vells cal fer una consumició obligatòria.

poblat neolitic la draga, banyoles

Però com dèiem, Banyoles és més que el seu espectacular estany que és de visita obligada. Sense sortir de Banyoles, al mateix costat del mateix estany, al seu extrem nord-est hi ha el poblat neolític de la Draga. Actualment està format per una reconstrucció de diferents cabanes que simulen com era la vida del neolític. Aquest poblat es va reconstruir al voltant d’unes antigues restes datada de fa 7.200 anys i que van ser descobertes el 1990. Ja al centre del municipi, la visita arqueològica es pot completar entrant al Museu Arqueològic de Banyoles. Aquest recinte acull una àmplia exposició de restes trobades en diferents excavacions que s’han fet al mateix Pla de l’Estany. Entre elles destaquen restes del mateix poblat Neolític de la Draga i d’altres com les Coves de Serinyà o la vil·la romana de Vilauba.

museu arqueologic banyoles

Segurament, però, el Museu Darder és el més famós del municipi per haver acollit durant dècades el que es va anomenar “El Negre de Banyoles”, que era un home dissecat. Actualment, la figura ja no s’exposa al museu que és un dels més antics de les comarques gironines. Ara, l’Espai Darder acull una col·lecció d’història natural que reflecteix la visió que es tenia de les ciències de la natura i el medi ambient el segle XIX i XX.

I més enllà de l’estany i els museus, tot fent un passeig per Banyoles també ens trobarem amb les restes de la seva antiga muralla medieval i diversos edificis característics i històrics, com són la Llotja del Tint, ara visitable i gestionada per un grup d’artistes, que es conserva en la seva forma original i és un dels pocs exemples que queda d’empeus de fàbriques medievals catalanes, ja que conserva la seva estructura original. I ja per acabar, a la plaça Major, documentada del 1275, crida l’atenció la seva forma quadrangular i que està envoltada per un total de 40 arcs amb dovelles. A més, els edificis, tots són medievals amb planta baixa, primer i pis golfes, encara que al llarg dels anys han estat objecte de diferents reformes i només un d’ells es conserva amb una sola planta construïda sobre la volta, Cal Moliner.

plaça major banyoles


Sense comentaris

Publica el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.