Catalunya té una llarga tradició industrial fins i tot en els punts més allunyats de les grans ciutats i en comarques de muntanya com el Ripollès. En aquesta ocasió us fem una proposta per un cap de setmana amb nens i bicicleta tot resseguint la ruta del ferro i el carbó del Ripollès.

Es tracta d’un recorregut que fa un total de 12 quilòmetres (24 si es fa l’anada i la tornada) i uneix la capital de la comarca, Ripoll, amb el poble d’Ogassa, que és on hi havia les mines de carbó.

Els orígens d’aquesta antiga via de tren per on pedalarem es remunten a gairebé fa 140 anys, el 1880, moment en què les mines de carbó d’Ogassa necessitaven aquest mitjà de transport per tal de poder transportar el seu combustible fins a la ciutat de Barcelona. El tram de la línia entre les mines de carbó i Sant Joan de les Abadesses va estar oberta fins el 1967, any en què el tancament de les mines va fer que es tanqués també aquest tram de la línia. Els pocs passatgers van abocar el tancament de la resta de línia, de Sant Joan de les Abadesses fins Ripoll el 1980, precisament l’any del seu centenari.

Ara, el recorregut de l’antiga via del ferrocarril s’ha reconvertit en una via verda, com altres antics recorreguts de ferrocarril de les comarques gironines, i està totalment asfaltada. La via verda que uneix Ripoll amb Sant Joan de les Abadesses, a més a més, té un baix nivell de dificultat i és gairebé plana, de manera que és ideal per anar en bicicleta en família i s’estigui o no en forma. Una alternativa, que requereix més temps però no pas més que un matí, és fer-la tot passejant.

Començarem el nostre recorregut a Ripoll. Concretament, als afores de la població, al costat de la carretera C-151 i a la vora del riu Ter, que anirem vorejant al llarg de tot el nostre recorregut. Entre camps, boscos i cases de pagès, tindrem sempre la impressionant presència del cim de la Taga i de tota la serra de Cavallera com a teló de fons.
Pel camí, ens trobarem alguns vestigis encara dempeus de quan funcionaven tan la línia de tren com les mines. Un exemple n’és el carregador de Toralles, que és el punt on el tren rebia el carbó procedent de les mines. Tot seguit, fent un tram de pujada s’arriba a les antigues mines de carbó de d’Ogassa. Estarem ja 13 quilòmetres de Ripoll i a quatre justos de l’estació de Sant Joan de les Abadesses. Al nucli d’Ogassa ens podem impregnar de l’antic passat miner de la zona.

I des de les antigues mines, ja no ens costarà gaire, entre pedalada i pedalada, arribar a l’antiga estació de tren de Sant Joan de les Abadesses. Actualment està molt ben arreglada i és un bon lloc on aturar-se per recuperar forces. de fet, s’ha reconvertit en alberg i també compta amb un centre d’acollida per a bicicleta de muntanya, jocs infantils i també hi ha una petita exposició que ens explicarà com va l’activitat industrial de la zona durant el segle que va funcionar la línia de ferrocarril que avui resseguim sobre pedals.
A Sant Joan podem visitar el seu pont d’estil gòtic i també el monestir. Es tracta d’un monestir de l’època medieval i que és conegut perquè és on es va forjar la llegenda (o realitat) del Compte Arnau. I un cop aquí, i recorreguts els 12 quilòmetres d’aquesta via verda, es pot tornar enrere fent el mateix camí fins a Ripoll i agafant una nova perspectiva de la zona que en donarà un cap de setmana rodó.

Cap de setmana relacionats

Descobrint els escenaris de la Batalla de l’Ebre
Cap de setmana a Lleida