0

Escriviu la paraula a cercar

Cap de setmana per les colònies tèxtils del Berguedà


Cap de setmana per les colònies tèxtils del Berguedà

En aquesta ocasió la proposta pel cap de setmana que us oferim, és descobrir una de les concentracions de colònies industrials més grans d’Europa i del món. Al peu del riu Llobregat, al seu pas pel Berguedà. Es tracta d’una ruta que es pot fer tant a peu com en bicicleta, tot resseguint un tram del riu i gaudint dels paisatges dels boscos de ribera i camps de conreu, o en cotxe per l’Eix del Llobregat.

El punt de sortida d’aquesta experiència per gaudir un cap de setmana és la colònia de Cal Rosal. Al sud de Berga és de les més grans del Berguedà i cada tardor acull un dels mercats de bolets més concorreguts del país. El més interessant és visitar la font del Jardí, el mas del Lledó i també si es voreja el pont d’Orniu i se segueix el camí a peu, abans d’arribar a la següent colònia, la de la Plana es pot arribar a l’església de Sant Vicenç Obiols, una joia del gòtic berguedà que data del segle IX. En aquesta segona colònia val la pena visitar la resclosa, el canal de derivació i també el seu teatre.

Colònia de Cal Vidal

La següent parada és a l’Ametlla de Casserres. Si anem a peu, aquí, ens rebrà el seu passeig que està presidit per una església d’estil neogòtic. Tot seguit, resseguint el riu arribarem a Cal Metre, que destaca per està situat dintre del nucli urbà de Gironella. I tot seguit, passarem per Cal Bassacs, també a Gironella, que si es té en compte la colònia i tot el barri és la més gran de tota la comarca. Aquí destaca la torra de l’amo, que és una de les més espectaculars de tot la riba del Llobregat. Seguint el riu i encara al terme de Gironella, ens trobarem les colònies de Viladomiu Vell, primer, i Viladomiu Nou, després. A les dues destaquen les seves esglésies i la torre de l’amo. A més a més, a Viladomiu Nou podem fer parada i menjar ja que hi ha una bona zona de pícnic.

Colònia de Cal Pons

Un cop passat Gironella, tornem de nou al terme de Casserres, on hi ha la colònia del Guixaró. Aquí destaca el seu passeig amb espectaculars vistes al riu i també té dues fonts curioses: la de la Bauma i la del Racó.

I l’últim municipi de la comarca amb colònies és Puig-reig. En té sis. La primera que trobarem baixant de Berga és la de Cal Casas al mateix nucli urbà del poble. Tot seguit arribarem a Cal Pons. En aquest cas destaca perquè la colònia compta amb dues torres dels propietaris, la del director i també hi ha un convent de monges. I si fem la ruta a peu, aquí és on acabarem la primera etapa del recorregut després d’haver fet gairebé 16 quilòmetres resseguint el curs del Llobregat.

Colònia Cal Marçal

Cal Marçal. Aquí, a peu, hi arribem després de travessar una frondosa arbreda i enfilar unes escales cap a la colònia. A més, descobrirem com vivien a la mateixa colònia ja que encara es poden veure els galliners just abans d’arribar als habitatges i veure l’entrada de la fàbrica. A més, hi ha els horts i una palanca per la qual es travessa el riu.

I deixant aquesta colònia enrere, arribarem a Cal Vidal. És una de les famoses i també on passarem més temps. Aquí hi ha un museu que reflecteix com era la vida a les colònies industrials i el procés de fabricació. El museu està inclòs a la xarxa de Museus de Ciència i Tècnica de Catalunya. A més, justament és aquí on es va gravar la minisèrie televisiva Olor de Colònia, inspirada en la novel·la del mateix nom de Sílvia Alcàntara.

Esglesia de Cal Vidal

El recorregut proposat continua cap a la colònia de Cal Riera, on es pot veure la fàbrica, la resclosa, el canal, la torre i el casino abans d’arribar a l’Ametlla de Merola. A la colònia es pot veure l’església, el cafè, la zona esportiva, un gran passeig de plataners i el meandre del riu on hi ha els horts. A més, compta amb un itinerari a cultural a l’aire. Tot i això, el més famós d’aquesta colònia són els seus pastorets que any rere any es representen al voltant de les festes de Nadal i són una proposta de referència per als qui els agrada aquesta representació clàssica.

Si aquesta proposta es fa en cotxe, només cal seguir les diferents indicacions de la carretera C-16 per entrar i sortir dels diferents nuclis. Si es fa a peu, es tracta de resseguir el recorregut PR C14, que està totalment senyalitzat al llarg de tot el tram.


Sense comentaris

Publica el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.