0

Escriviu la paraula a cercar

Cap de setmana descobrint la Barcelona Medieval


Cap de setmana descobrint la Barcelona Medieval

Barcelona és una de les ciutats amb més història de Catalunya i tota la Península Ibèrica. Per aquest motiu, una proposta de cap de setmana cultural és descobrir algunes de les construccions que encara resten de l’època medieval. La major part de les construccions medievals es concentren en ple centre de la ciutat, al districte de Ciutat Vella on els carrers són estrets i tenen un recorregut força irregular.

Gòtic civil al carrer Montcada

Es pot començar el recorregut per la Barcelona Medieval. Es pot iniciar pel carrer Montcada, que malgrat no ser molt conegut concentra un important nombre de palaus, que són un bon exemple de construccions del gòtic civil català alguns dels quals ara alberguen diferents museus. Al llarg del recorregut pel carrer destaquen els palaus Berenguer d’Aguilar (seu del Museu Picasso), Cervelló-Giudice (Galeria Maeght), Dalmases, Marquesos de Lió (Disseny Hub Barcelona, antigament seu del Museu Tèxtil i d’Indumentària), entre d’altres. Tots aquests edificis han estat curosament restaurats i convertits en seus de galeries i museus.

Si seguim en direcció cap al mar, ens trobarem amb una de les esglésies més emblemàtiques de la ciutat, la basílica de Santa Maria del Mar, del segle XIII. És un temple únic ja que el seu estil és gòtic català pur. Des d’aquí i pels carrerons que encara conserven un record de l’època medieval podem anar cap a la Via Laietana.

El palau dels reis catalans

Ja a la Via Laietana, ara en sentit muntanya, també hi trobarem la plaça del Rei (que no s’ha de confondre amb la plaça Reial). Aquí hi ha el Palau Reial Major, d’estil gòtic i amb la torre del Rei Martí al seu extrem esquerra, i que va ser la residència dels reis d’Aragó i Comptes de Barcelona. Afegit al Palau Reial, hi trobarem el Palau del Lloctinent, de l’any 1549. Actualment és la seu institucional de l’Arxiu General de la Corona d’Aragó. A la mateixa plaça també hi ha el Museu d’Història de Barcelona, un bon punt per conèixer el passat de la capital catalana.

plazaREI_w

El punt següent on podem aturar-nos és a la plaça de la Catedral. Com el seu nom indica, està presidida per la catedral construïda entre els segles XII i XV i que és un dels edificis de l’edat mitjana més grans que es conserven a Barcelona. L’església, dedicada a Santa Eulàlia, tant en el seu exterior com a l’interior compta amb una gran riquesa arquitectònica.

catedral

La plaça de Sant Jaume

Des de la plaça de la catedral podem anar cap a la plaça de Sant  Jaume. Just abans de passar pel pont del Bisbe, que uneix el Palau de la Generalitat amb la Casa dels Canonges, haurem deixat enrere les Torres Romanes, la catedral i el carrer de Sant Llúcia, on hi ha la seu de l’Arxiu Històric de Barcelona.

Arribant a la plaça de Sant Jaume ens trobarem amb el Palau de la Generalitat. D’estil gòtic i construït entre els segles XV i XVII és un dels pocs edificis medievals d’Europa que encara avui és seu de la institució pública que el va construir. Tot i que no sempre és visitable, habitualment s’hi fan jornades de portes obertes per Sant Jordi i l’11 de Setembre.

palauGENERALITAT

A l’altre costat de la plaça hi trobem la Casa de la Ciutat. La seva façana actual es va construir al segle XIX però l’edifici és molt més antic ja que es va començar a construir al segle XIV. El Saló de Cent és un exemple de la part medieval que avui en dia encara es conserva d’aquest edifici.

Santa Maria del Pi

Des de la plaça de Sant Jaume en dirigirem cap a la plaça del Pi. Aquí hi ha la basílica de Santa Maria del Pi. És una altra de les esglésies d’estil gòtic català del centre de la ciutat. L’església del Pi està documentada del 987 i consta que al segle V ja hi havia una capella. Tot i això, l’església amb el seu aspecte actual es va començar a construir al segle1321 i les obres van acabar al 1391. Del temple destaca la gran rossassa que hi ha a la seva façana principal, just a sobre de la porta d’entrada.

El Raval Medieval

I ja per acabar el recorregut, des de la plaça del Pi anirem cap a la Rambla. Travessant el carrer, ens trobarem amb el Palau de la Virreina. Es tracta d’una de les poques construccions barroques de Barcelona. A més amés, està considerat un dels millors exponents del barroc aplicat a l’arquitectura civil de Catalunya. Actualment, compta amb un espai dedicat a exposicions temporals (habitualment d’accés lliure) i és seu de l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

bibliotecaCATALUNYA_w

I des d’aquí, i ja per acabar el recorregut, ens dirigirem cap a l’antic hospital de la Santa Creu. Va ser la fusió de sis hospitals que hi havia a Barcelona i ara, aquestes dependències acullen diverses institucions com la Biblioteca de Catalunya, la seu de l’Institut d’Estudis Catalans i l’Escola Massana de Disseny. L’edifici de l’antic hospital és immens. La seva primera pedra es va posar el 1401 en presència del rei Martí l’Humà i va funcionar com a hospital fins el 1921.


Sense comentaris

Publica el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.