0

Escriviu la paraula a cercar

Cap de setmana a Cardona


Cardona, un tresor cinematogràfic

Sabies que Orson Welles va passar per Catalunya i el 1964 va gravar part de Campanades a mitjanit a Cardona? Doncs ara, més de mig segle després d’aquesta efemèride, s’acaba de reconèixer el mèrit que va tenir aquesta fita i la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona acaba de ser declarada com el vuitè Tresor Cinematogràfic Europeu.

Història cinematogràfica

Orson Welles a CardonaLa col·legiata de Cardona és una joia del romànic català situada al castell de la vila, on ara hi ha un Parador Nacional de Turisme, i que va ser l’última de les places catalanes a caure en la Guerra de Successió el 1714. Fins i tot va resistir més que la ciutat de Barcelona.
A la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, l’equip d’Orson Welles hi va arribar procedent de Colmenar Viejo i en tot just dues setmanes, a mitjans d’octubre de 1964, es van filmar les escenes corresponents a mitja hora de pel·lícula útil, una quarta part del metratge del rodatge que es perllongà durant nou mesos en d’altres localitzacions de l’estat espanyol. En el rodatge del film s’hi va bolcar tot el poble i alguns dels veïns més grans encara recorden la seva experiència.

San Vicens, CardonaAmb aquesta distinció, la Col·legiata de Cardona s’ha posat al mateix nivell que el Centre Bergman a Fårö, lloc consagrat a la vida i obra del llegendari director suec Ingmar Bergman; el Centre Memorial Eisenstein a Moscou, creat per custodiar les pertinences i difondre la producció del director soviètic; la casa dels germans Lumière a Lió, seu de l’institut dedicat a la promoció i preservació de la cinematografia d’Auguste i Louis Lumière, inventors del cinematògraf i pares del cinema; el museu El món de Tonino Guerra, espai dedicat a l’obra del poeta situat a les catacumbes de Santa Maria della Misericordia de Pennabilli, a la regió d’Emília-Romanya; les escales d’Odessa, localització emblemàtica de la ciutat ucraïnesa immortalitzada per Sergei Eisenstein a El cuirassat Potemkin; la Noria gegant de Viena, el Riesenrad del Prater, escenari d’una altra pel·lícula inoblidable interpretada per Orson Welles i el Museu Sergei Paradjanov de Yerevan, dedicat a un dels més fascinants cineastes europeus.

L’arquitectura de Cardona

Tornant a Cardona, en el seu castell, s’hi barregen els estils romànic i gòtic i és considerat com una de les fortaleses medievals més importants de Catalunya i el seu hotel ha estat considerat com un dels 10 millors castells d’Europa on allotjar-se. Situat dalt d’un turó que domina tota la vall salina i del riu Cardener, en ell també destaca la torre de la Minyona, que data del segle XI i fa 15 metres d’altura per 10 de diàmetre.

Cova a la muntanya de sal de Cardona

I per completar la visita a Cardona, més enllà del seu castell, l’ideal és visitar la seva Muntanya de Sal. També és un aflorament únic que ocupa gairebé dos quilòmetres de llarg i cada any es fa més alt. El turó, enmig de la vall salina, es pot visitar tan per fora com per dins. La visita es fa a l’interior de la mina que va estar activa des del 1929 fins al 1990 i en la qual encara s’hi poden veure les restes de l’activitat minera, al voltant de l’extracció de la sal i que va suposar una important font de riquesa per al municipi.


Sense comentaris

Publica el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.