0

Escriviu la paraula a cercar

La Costa Brava pel Camí de Ronda


La Costa Brava pel Camí de Ronda

Una proposta de cap de setmana d’esport és resseguir la Costa Brava fent una part del Camí de Ronda. A un costat hi tindreu el blau del mar en totes les seves tonalitats. A l’altre, el verd dels boscos. I tot mentre descobriu els penya-segats, les cales i els diferents espais que amaga el litoral del nord del país, des de Portbou fins a Blanes. En total són uns 200 quilòmetres. Se’n pot recórrer una part o es pot fer tot sencer en diferents etapes.

Els orígens d’aquest camí es remunten al segle XIX quan la Guàrdia Civil hi feia rondes per evitar el contraban. Amb l’entrada a la Unió Europea i la supressió de fronteres, però, el camí va quedar en desús. En els últims anys el camí s’ha convertit en un atractiu turístic i s’han recuperat bona part dels seus trams.

En el primer tram, al nord del Cap de Creus, tot sortint de Portbou, arribarem a la població de Colera. Aquí, el camí, el GR92, deixa la primera línia de la costa que no es retroba fins a Llançà. Des d’aquest punt i fins El Port de la Selva, el camí és escarpat però té una gran bellesa. També puja fins al cap de Creus i després baixa cap a Cadaqués tot passant per Portlligat, on Dalí tenia la seva casa i taller.

PlatjaLlopw

Seguint també pel Cap de Creus, el Camí de Ronda passa per Cala Montjoi i també la platja de l’Almadrava, a Roses. Deixant el Cap de Creus enrere, s’endinsa cap a la plana de l’Empordà, dominada pels trams finals dels rius Muga i Fluvià. Aquí hi ha els Aiguamolls de l’Empordà. Aquest parc natural és una gran zona humida i un punt d’observació d’aus, ja que moltes espècies hi fan parada en el seus viatges migratoris i altres hi viuen de forma permanent.

Des dels Aiguamolls de l’Empordà, el Camí de Ronda va cap a Sant Pere Pescador i l’Armentera fins arribar a un dels punts històrics de la Costa Brava: les ruïnes d’Empúries. Es tracta del jaciment de la que va la primera colònia grega a la península Ibèrica, fundada el 550 aC. Una mica més al sud hi trobarem l’Escala, municipi conegut per les seves anxoves.

El GR92 continua cap al massís del Montgrí, on puja fins al 300 metres d’altitud per trobar-se amb el castell del Montgrí. Des de les altures, hi ha unes excel·lents vistes de les illes Medes i de l’Estartit. Encara que el GR92 no arriba fins l’Estartit, des d’aquest nucli, que és el barri marítim de Torruella de Montgrí, si que hi ha diversos trams habilitats del camí de ronda.

Des de Torroella, el camí passa per petites poblacions d’entre les quals destaquen diversos nuclis que conserven el seu estil medieval. Són Monells, Cruïlles i Peratallada. I abans d’endinsar-se cap al massís de Begur, també passa per una altra població medieval, Pals.

De Palafrugell a Palamós, el GR 92 coincideix plenament amb els camins de ronda. Passa per algunes de les platges més boniques de Palafrugell abans d’arribar a Llafranc.

CastilloSantEstevew

Tot seguit passa per la cala Fosca i després per Palamós, municipi que té un dels ports pesquers més importants de la zona. Després, es travessa tota la badia de Palamós passant per poblacions com Sant Antoni de Calonge i després d’un tram que no està en massa bon estat, s’arriba a Platja d’Aro. Aquí cal travessar tot el seu passeig marítim per arribar a la cala Sa Conca i després a s’Agaró. Seguint cap al sud, s’arriba a Sant Feliu de Guíxols. I aquí el camí torna a enfilar-se per penya-segats i turons des dels quals es tindran unes magnífiques vistes de la costa fins arribar a Tossa de Mar. Des d’aquí, el camí continua cap a Lloret de Mar, amb grans miradors sobre el mar. Des de Lloret, el GR 92 continua el seu itinerari cap a Blanes, on posa el punt i final en el seu recorregut per la Costa Brava i les terres gironines.


Sense comentaris

Publica el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.