0

Escriviu la paraula a cercar

Descobrint els escenaris de la Batalla de l’Ebre


Descobrint els escenaris de la Batalla de l’Ebre

Una proposta cultural per descobrir un dels moments clau de la història de Catalunya és fer una escapada a les terres de l’Ebre. A les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre és on podrem trobar encara signes visibles de la Batalla de l’Ebre, que va tenir lloc ara fa més de 70 anys.

Allà, les empremtes d’una de les batalles més importants de la Guerra Civil encara és ben visible a les façanes de les cases, a les trinxeres que hi ha per les serres o als refugis que es van construir al costat del riu. Visitar aquests escenaris i els centres d’interpretació que els contextualitzen permet fer una aproximació als fets sobre el seu mateix escenari.

El recorregut

L’antic poble de Corbera d’Ebre

Al poble vell de Corbera d’Ebre hi ha les cases en ruïna que va deixar la violència de la guerra. Aquest nucli, ara convertit en punt neuràlgic de la ruta de la Batalla de l’Ebre, està situat al capdamunt d’un turó a la Terra Alta. És un testimoni mut del que va ser la guerra. I al peu de la muntanya es pot visitar el Centre d’Interpretació 115 dies, un espai didàctic on s’expliquen les dinàmiques del conflicte bèl·lic com són els combats, la rereguarda i les conseqüències.

corberaEBRE

De Pinell de Brai a Batea

El circuit segueix fins al poble de Pinell de Brai. Aquí hi ha un altre centre d’interpretació, el de les Veus del Front on s’analitza i s’explica el paper de la premsa i la propaganda en el conflicte. Deixant el poble i de camí cap a Gandesa, una pista forestal s’enfila fins als 705 metres sobre el nivell del mar a la serra de Pàndol. Aquí, s’hi ha habilitat un mirador de tota la zona. Tot seguit, es va cap a Batea, on hi ha un altre centre d’interpretació. En aquest cas és el Centre d’Interpretació Hospitals de Sang on es pot descobrir com es va estructurar la xarxa sanitària i l’assistència als ferits al front de la guerra.

A través de les trinxeres

A Vilalba dels Arcs hi trobarem el Centre d’Interpretació Soldats a les Trinxeres. Aquí s’hi detalla la manera com es construïen les trinxeres i també com s’hi feien arribar els diferents avituallaments per als soldats o els espais on dormien. Però el més interessant és conèixer com eren les trinxeres sobre el mateix terreny. Es pot anar a les trinxeres dels Barrancs, encara que un dels trams més ben conservats de les trinxeres de la batalla es troba al a la Pobla de Massaluca, a tocar del pantà de Riba-roja.

trinxeraBatallaEbre

Les brigades internacionals

Tot seguit, es fa parada a la Fatarella. Hi ha un nucli porxat a més a més compta amb el Centre d’Interpretació Internacionals a l’Ebre. Aquí s’hi analitza d’una bada, el paper que va tenir Europa i la diplomàcia en la Guerra i de l’altra, les singularitats del moviment internacional de voluntaris que van donar el seu suport a l’exèrcit republicà. Fora del municipi, a les Deveses, encara s’hi conserva part de la xarxa que es va construir per protegir el nucli durant la guerra. Els republicans hi van construir un refugi i al damunt encara s’hi pot veure una part de la línia de trinxeres. Aquesta línia té una forma de ziga-zaga que pretenia dificultar l’entrada dels soldats enemics.

Seguint l’Ebre

El trajecte continua després cap a les hortes de la comarca de la Ribera d’Ebre. Al municipi Flix hi trobarem un dels antics refugis que ara s’ha recuperat i s’hi pot viure una experiència en la qual s’hi recreen el so de les sirenes, dels avions i de les mateixes bombes. Sortint de Flix, ens dirigim cap a Móra d’Ebre. Aquí hi trobarem el castell medieval que va ser clau en el control de riu i també un punt molt important pel que fa a la distribució de material durant la Batalla de l’Ebre. Finalment, a Benissanet hi podrem visitar el refugi de la Font Gran, on un audiovisual mostra el testimoni d’un grup de dones que va participar en la seva construcció.

refugiFLIX

Sense comentaris

Publica el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.