0

Escriviu la paraula a cercar

Les millors garoines les trobaràs a la Costa Brava


Menjar garoines a la Costa Brava

En aquesta ocasió, la proposta que us fem és una escapada gastronòmica a la Costa Brava. La zona compta amb una gran diversitat i propostes molt singulars. Una d’elles és menjar garoines, que també són conegudes com a garotes o eriçons de mar, entre d’altres noms. La temporada per menjar aquest equinoderm són els mesos d’hivern, en concret des de mitjans de gener fins a finals de març.

Les garoines, típiques de la Costa Brava

Garoinada de PalafrugellDurant aquests mesos són molts els restaurants que l’inclouen en el seu menú. Es pot trobar a Cadaqués, Roses, Blanes, Begur… però és a Palafrugell on any rere any s’organitza la Garoinada. Aquest any, des del 13 de gener i fins el 30 de març els restaurants del municipi inclouen diferents plats en els seus menús i cartes que tenen aquest peculiar fruit del mar com a protagonista.

A més, cada diumenge, mentre duren aquestes jornades s’organitzen, sortides en vaixell a Calella de Palafrugell durant la qual es tasta un aperitiu amb eriçons de mar. També és possible veure aquests animals fent un passeig a peu arran de mar, a les zones amb més roques. Tot i això, cal tenir en compte que es tracta d’una espècie protegida i que cal tenir una llicència per poder pescar aquests animals.

Tampoc és casualitat que aquestes jornades s’organitzin aquesta època de l’any perquè és quan estan més plens en el seu interior. Ara és el seu moment de reproducció i justament les seves glàndules sexuals són la seva part comestible. Pot ser per això se li atribueixen propietats afrodisíaques i fan que aquesta proposta sigui ideal per a una escapada romàntica.

Visitant Palafrugell

I precisament la garoinada pot ser una bon excusa per conèixer el poble de Palafrugell durant un cap de setmana. El nucli urbà del poble és a l’interior, encara que també compta amb diferents nuclis a peu de mar. El més emblemàtic segurament és Calella de Palafrugell. Anualment acull la mítica cantada d’havaneres a la seva platja, també formen part del seu terme municipal Llafranc i Tamariu. De fet, el menú de la garoina també s’ha incorporat a restaurants d’aquests tres nuclis.

Calella de PalafrugellMés enllà de les garoines, els punts d’interès del municipi són molts. És el poble natal de Josep Pla i precisament per això, Palafrugell acull la Fundació Josep Pla. Aquesta entitat organitza nombroses activitats relacionades amb l’escriptor i la literatura al llarg de tot l’any. El enamorats de l’art també tenen l’ocasió de visitar la fundació Vila-Casas, dedicada a l’art contemporani i que acull diverses exposicions. És al centre del poble, a l’edifici de Can Mario. També al centre del poble hi trobarem el mercat. Obre de dimars a dissabte i les seves peixateries compten amb peix de primera qualitat procedent de les llotges més properes.

I fora del nucli urbà, al sud de Calella de Palafrugell hi ha els Jardins de Cap Roig. L’espai està presidit pel castell de Cap-roig. La construcció està envoltada per uns espectaculars jardins botànics que s’estenen fins als penya-segats on xoquen les onades del mar. També té un auditori a l’aire lliure. En aquest espai, cada estiu s’hi celebra un dels festivals de música més famosos i concorreguts de la Costa Brava.

Punts d’interés

Un altre dels punts interessants per visitar és el far de Sant Sebastià. La zona, entre Llafranc i Tamariu, és una muntanya amb un cim a 165 metres sobre el nivell del mar i que s’ha convertit en un excel·lent mirador de la zona.

També molt proper al far hi ha les restes de Sant Sebastià de la Guaita. Poblat ibèric que està datat d’entre els segles V i I abans de Crist. S’hi poden veure part de les parets del van ser quatre cases iberes de dues habitacions i que es disposen en diferents carrers. En total ocupen uns 300 metres quadrats. A més a més, també s’hi ha descobert una quinzena de sitges excavades a la roca i un forn.


Sense comentaris

Publica el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.