0

Escriviu la paraula a cercar

L’encant medieval a Besalú


Cap de setmana medieval a Besalú

La vila de Besalú, a la comarca de la Garrotxa, és un dels municipis catalans que millor ha sabut conservar el seu encant medieval al cor del seu nucli antic i és considerat com un dels pobles més bells de tot l’estat. El pont és el seu emblema i element més famós i conegut.

Entrada al pont medieval de Besalú

Enclavat com una fortalesa entre dos rius, el Fluvià al sud i el Capellades al nord, l’estrella del municipi és el seu pont romànic. Travessa el riu des de fa un miler d’anys, encara que ha estat restaurat en diferents ocasions. La seva espectacularitat li dóna la seva gran llargada. Està format per un total de vuit arcs amb una gran torre al mig on encara hi ha les reixes que obrien i tancaven l’accés al poble de Besalú en temps passats. Aquest tancament es completa amb un altre accés fortificat en el pilar més proper del poble sobre el qual també s’alça una altra torre medieval. Precisament, aquest pont va inspirar la novel·la El Pont dels Jueus, del periodista de TV3 i natural d’aquesta vila, Martí Gironell.

Coneix la Besalú medieval

El passat medieval de Besalú que encara es pot veure en el present va més enllà del seu pont sobre el Fluvià. Tot el seu nucli antic conserva les cases de pedra en un molt bon estat de conservació. Així, si anem a Besalú, a part del seu pont romànic, tot fent un passeig pel centre i les petites botigues hi ha també un seguit d’edificis que no ens podem perdre.

La col·legiata de Santa Maria és una obra modesta però ja està documentada del 1.055 i un segle després va acollir una comunitat de monjos que va fer que s’ampliés. Actualment, l’interior del temple es veu des del exterior ja que li falten algunes de les parets.

La colegiata de Besalú

A Besalú també hi trobem la Casa Cornellà, que és un dels exponents de l’arquitectura civil romànica que es conserven millor a tot Catalunya. És una casa noble datada del segle XII i mostra l’estructura més clàssica: uns estables i dependències del servei a la planta baixa i un primer pis que era la residència de la família que compta amb arcs al seu pati interior per il·luminar totes les estances.

Seguint amb les construccions religioses, a Besalú també hi trobem el Monestir de Sant Pere, del qual ara només se’n conserva l’església. El temple destaca per la seva grandiositat i la seva peculiaritat és que compta amb un passadís que estava reservat als pelegrins que veneraven les relíquies de Sant Prim i Sant Felicià durant l’edat mitjana. També destaca l’espectacularitat de les vuit columnes que separen aquest deambulatori de l’altar major i que compten amb representacions de diferents escenes bíbliques, tal i com és típic de temples medievals.

Banys jueus a Besalú

Història viva de Catalunya

I amb un passat medieval tan important, el temple que actualment acull la parròquia del poble també havia de comptar amb una llarga història. Construïda el 977, l’església de Sant Vicenç és d’estil romànic encara que també compta amb alguns elements de transició a l’estil gòtic, com la seva rosassa i finestral.

I si ja hem dit que el pont va inspirar una novel·la anomenada El Pont dels Jueus, al poble tampoc hi pot faltar els elements que recorden el seu pas pel municipi. Va ser el 1964 quan es va descobrir el Micvé i el bany jueu, sent els primers edificis d’aquestes característics trobats a Europa. Té una sala subterrània i també una piscina que s’omplia de forma natural amb l’aigua d’una font que ja està desapareguda. L’edifici, segons la documentació trobada, és al lloc on hi havia l’antiga plaça dels jueus i l’emplaçament que va ocupar la Sinagoga, de la qual només n’hi ha una part de l’antiga sala d’oració.


Sense comentaris

Publica el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.