0

Escriviu la paraula a cercar

Un viatge per la història a Montblanc


Un viatge per la història a Montblanc

Una proposta de cap de setmana amb nens és fer un viatge medieval a la vila ducal de Montblanc. A l’apropar-nos a la capital de la Conca de Barberà, les vistes a la muralla, que es troba en un excel·lent estat de conservació, ja posen de manifest l’essència medieval de la població. De fet, gràcies a l’excel·lent estat de conservació dels seus edificis, el 1947, Montblanc va ser declarat Conjunt Monumental i Artístic.

carrerMONTBLANC

I un cop arribats a Montblanc, no hi ha excusa per visitar la muralla i pujar a les seves dues torres. Aquí el visitant descobrirà com es van construir les muralles, d’una forma ràpida i amb molt poques eines especialitzades per fer-ho. I a l’interior del recinte emmurallat, amb un perímetre d’uns 1.500 metres, hi trobarem el nucli antic del municipi. Si es recorre el seu perímetre també descobrirem els diferents portals que té l’enorme paret que protegeix el nucli. Són el portal de Sant Jordi, el de Sant Antoni -reconstruït-, el de Bové i del Castlà; els portalets de Sant Marçal i del Foradot.

montblancMURALLA

A l’interior de la muralla una visita obligada és al Casal del Josa. Es tracta d’un edifici medieval, construïda al segle XIII i ampliada al segle XVIII, i que actualment és la seu del museu comarcal de la Conca de Barberà. A l’interior del recinte emmurallat també hi ha altres construccions que són de vista obligada en un passeig per Montblanc. Són els Palaus dels Castellví, dels Alenyà i del Castlà; el Casal dels Desclergue i la Casa de la Vila. I precisament, a la mateixa plaça de l’Ajuntament destaca la singular Font Major, que és un bon entreteniment per als infants.

L’arquitectura religiosa

L’edifici que més representa Montblanc és l’església de Santa Maria la Major. El temple és també conegut com la catedral de muntanya i està inacabada perquè l’epidèmia de pesta negra va aturar-ne les obres. L’església és d’estil gòtic encara que la façana principal té proporcions renaixentistes i una decoració barroca.

Casal_dels_Josa

A Montblanc també hi trobarem l’església del convent de Sant Francesc. Es tracta de les restes d’un dels convents més antics de Catalunya. Es tracta del convent de Sant Francesc, en el qual hi va dormir Sant Francesc d’Asís. És d’estil gòtic i el 1414 s’hi van reunir les corts catalanes.

La llegenda de Sant Jordi

Hi ha qui situa els orígens de la llegenda de Sant Jordi i el Drac a Montblanc. I és justament cada any, aproximadament entre el 23 d’abril (Sant Jordi) i l’1 de maig, la vila celebra la seva Setmana Medieval. Durant aquests dies, el municipi recupera totalment el seu esperit i ambient medieval amb múltiples activitats i recreacions de la llegenda. No hi falten, de cap manera ni la princesa, ni Sant Jordi ni el Drac.

Pintures patrimoni de la humanitat

En un municipi amb tanta història com Montblanc tampoc hi pot faltar Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Es tracta de les pintures rupestres del Mas d’en Llort i del Mas de Ramon Bessó. Per veure les pintures rupestres de Montblanc cal fer una petita excursió d’uns 8 quilòmetres que ens endinsaran a la natura i a la prehistòria. La caminada té un recorregut circular i entre tres i quatre de durada. La dificultat és mitjana i cal superar un fort desnivell, tot i així és una ruta apta per a nens a partir de 7 anys i qualsevol persona amb un mínim de bon estat de forma.

De les pintures destaca la seva excepcionalitat, per l’època en la qual estan datades (del final de la prehistòria a l’arc mediterrani) i també pel seu excel·lent estat de conservació.

montblancRUPESTRES

Sense comentaris

Publica el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.