0

Escriviu la paraula a cercar

Resseguint la llegenda del Comte Arnau


Resseguint la llegenda del Comte Arnau

Una proposta de cap de setmana cultural i a la natura és resseguir els indrets de la llegenda del Comte Arnau. A mig camí entre la llegenda i la història, aquest personatge va recórrer les terres del Ripollès, especialment al municipi de Gombrèn i Sant Joan de les Abadesses.

La llegenda diu que el Comte Arnau maltractava el seus vassalls, seduïa les senyores i defraudava els soldats. I la mateixa llegenda diu que com a conseqüència dels seus pecats va ser condemnat a vagar per sempre per la terra, fins i tot després de la mort. I és per això que a l’esquena del seu cavall negre, envoltat de flames i seguit pels seus gossos més fidels, enmig de la nit apareix el Comte Arnau, que amb una alta velocitat passeja pels seus dominis tot espantant aquells que intenten seguir les seves passes a l’entorn dels municipis de Gombrèn i Sant Joan de les Abadesses.

Estatua-Arnau-JoanAbadesses

De fet, és en aquest poble on la llegenda situa el Comte Arnau i a més, hi ha un museu dedicat a la seva figura. És aconsellable visitar-lo abans d’iniciar la ruta. D’aquesta manera tindrem una aproximació a la seva figura. El museu recull objectes trobats a les excavacions del Castell de Mataplana, que també va ser la llar del Comte Arnau i que abans era dels Mataplana, una del es famílies més importants de la zona i de la Catalunya Medieval. El castell, ara, està en ruïnes, però en elles s’hi pot repassar i la vida del Comte i a més, és un molt bon lloc per gaudir del paisatge de la zona. I precisament és de camí al castell on ens trobarem amb el Gorg dels Banyuts, que és del punt on el Comte Arnau surt de l’infern amb el seu cavall envoltat del foc.

Castell_de_Mataplana

Tot fent camí, també ens trobarem amb la capella de la Verge i el Santuari de Montgrony. La seva gran peculiaritat és que el santuari es troba a 1.400 metres d’altitud i les escales estan excavades a la roca pels vassalls del Comte Arnau, diu la llegenda, i per accedir a la capella de la Verge i al santuari.

Santuari_de_Montgrony

Tot seguit ens trobarem amb el Forat de Sant Ou. Es tracta d’un avenc que segons la llegenda, el Comte Arnau, feia servir de passadís per accedir al Monestir de Sant Joan de les Abadesses tot travessant el municipi de Campdevànol. Aquest avenc té una profunditat de 74 metres i fa tres metres d’amplada.

El castell de les Dames

En un dels penya-segats de Gombrèn hi ha les restes del castell de Blancafort. Aquest espai és conegut també com el castell de les Dames i en aquest espai hi havia, diu la llegenda, cent dames que estaven al servei de les perversions del Comte Arnau i dels seus nobles amics. I a prop del castell, hi ha també les restes de la masia de Can Rogall on el comte hi portava les dones que estaven embarassades fins que tenien la criatura.

Sant Joan de les Abadesses

Un altre dels escenaris de la llegenda és el monestir de Sant Joan de les Abadesses. Aquí, es recorda l’enamorament del comte per part de l’abadessa del monestir. I resulta que cada dia, el comte l’anava a veure tot passant per l’avenc. Finalment, però, l’abadessa Adelaisa va acabar comportant la seva expulsió de la comunitat perquè no complia amb els vots religiosos. Ara, al palau de l’abadia hi ha un Centre d’Interpretació del Comte Arnau, on es recorden les aventures del Comte Arnau a través de les cançons dedicades al personatge i les seves llegendes.


Sense comentaris

Publica el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.