0

Escriviu la paraula a cercar

Temps de bolets al Berguedà


Temps de bolets al Berguedà

Amb l’arribada de la tardor, baixen les temperatures, vénen les pluges i sobretot arriben el bolets. I una excel·lent proposta per a un cap de setmana en família és anar a la natura a buscar aquests fongs tan preuats.

rovellons-b

De bolets, se’n fan als boscos d’arreu del país. Els primers surten a les cotes més altes de les muntanyes dels Pirineus i a mesura que les temperatures van baixant, els bolets també van sortint a tots dels boscos, de nord a sud de Catalunya. Però malgrat que de bolets n’hi ha arreu, el cert és que el Berguedà és la comarca reina dels bolets. Durant la tardor, els seus boscos són un punt de peregrinatge per a nombrosos boletaires, siguin o no experts en l’art de veure i caçar el bolet al mig del bosc.

Pedraforca2

On trobar bolets

El Berguedà té molts indrets on fer una escapada boletaire i allotjar-se a prop de Berga. Aquest serà un bon punt per descobrir els diferents boscos on una de les espècies de bolets més abundants són els rovellons. A principi de temporada, l’ideal és desplaçar-se fins als punts de més al nord de la comarca, com per exemple La Poble de Lillet, Castellar de N’hug, Saldes o la Pobla de Lillet. I a mesura que va refrescant a les zones més baixes, cap a mitja tardor, es poden anar a buscar els bolets cap als boscos dels Rasos de Peguera –just a sobre de Berga- o a les zones de Sant Jaume de Frontanyà, Olvan i Borredà. I cap a final de temporada, els millors llocs per trobar els bolets si la climatologia de l’any ha acompanyat ja és al sud de la comarca. A la zona de Santa Maria del Merlès i el Lluçanès, ja cap a la zona d’Osona, i també a la zona de Montmajor, l’Espunyola i Viver i Serrateix, al seu límit amb el Bages.

Els mercats dels bolets

Si ets dels que malgrat passar-se el dia en un bosc ple de bolets ets incapaç de veure’ls, tampoc t’has de preocupar. Durant tota la tardor, el Berguedà s’omple d’esdeveniments que giren al voltant dels bolets.

bolets

El Mercat del Bolet de Cal Rosal és el més famós de tots i també el més llarg. Se celebra de forma diària des que surten els primers bolets fins que s’acaba la temporada. Les parades hi són des de mitjans de setembre i tot el mes d’octubre i també de novembre. Tot i que el rovelló, com hem dit, és l’estrella del Berguedà, en aquest i en els altres mercats s’hi poden trobar tots tipus de bolets. Hi ha els mateixos rovellons, però també les preuades llenegues i altres espècies de bolets, a més de diferents productes agroalimentaris de proximitat. A més, el cap de setmana del 21 i 22 d’octubre, a part del mercat, també es portaran a terme nombroses activitats lúdiques relacionades amb el bolet.

Tot i ser el més famós, el Mercat del Bolet de Cal Rosal no és l’únic que se celebra de forma diària. A Guardiola de Berguedà, també de dilluns a diumenge fins a finals de novembre se celebra el Mercat del Bolet.

006-foto_mercat_del_bolet(2)

Una altra de les cites que reuneix una important participació és el Concurs de Boletaires de Berga que enguany arriba a l’edició número 61. D’aquest concurs, el més espectacular és veure els boletaires amb grans cistelles plenes amb quilos i quilos de bolets. A més, es fan diferents actes com per exemple una audició de sardanes o una cremada de falles. Els actes es fan al Pla de Puigventós, a Castellar del Riu.

Les altres cites relacionades amb el bolet que se celebraran al Berguedà al llarg de la temporada són la Fira del Bolet de Vilada, el 8 d’octubre; i la Festa del Bolet d’Olvan del dia 23 d’octubre.


Sense comentaris

Publica el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.