En aquesta ocasió us fem una proposta de cap de setmana en família o amb amics a la Cerdanya. A l’hivern, la comarca és un destí ideal per a la pràctica de l’esquí i a la part catalana compta amb dues de les millors estacions d’esquí del país. Però la comarca amaga molts més secrets i activitats per completar un cap de setmana d’hivern.
Dissabte d’esquí
Si el que us agrada és esquiar, no hi ha millor manera que començar el cap de setmana lliscant sobre la neu. A la part catalana, hi ha dues de les millors estacions del país, La Molina i Masella. A més, aquesta última, any rere any, compta amb una de les temporades més llargues d’esquí de tot el Pirineu, obrint al novembre i tancant pel pont de l’1 de maig, sempre, això si, amb permís de la neu i la meteorologia. I per als més noctàmbuls, l’estació també ofereix la possibilitat de practicar esquí nocturn.
Una altra opció és esquiar en algunes de les estacions d’esquí que hi ha més al nord, a la part francesa de la comarca. Una de les més grans i modernes és la de Les Angles, però també es pot fer a Font Romeu o Porté Puymorens.
De passeig per Puigcerdà
Un cop acabada la jornada d’esquí, si encara us queden forces, podeu fer un passeig per Puigcerdà. Una forma per arribar al centre és fer-ho amb un dels ascensors panoràmics. No tindrem una vista del poble però si de tota la vall i de les seves muntanyes. Un bon moment per gaudir del paisatge és agafar l’ascensor durant la posta de sol.
Un cop a la vila, podem fer una passeig tot voltejant el llac, que data l’any 1260, tot gaudint també de les boniques construccions que l’envolten. En la nostra proposta per Puigcerdà, tampoc ens podem perdre el campanar, del segle XII ni l’església romànica de Sant Tomàs de Ventajola.
Diumenge per la Cerdanya francesa
Per al diumenge, la proposta familiar o amb amics passa per endinsar-nos en territori francès. Tot i això, la primera parada és a Llívia, l’únic municipi de tot Catalunya que té la peculiaritat de trobar-se enmig de França, com si fos una illa. La vila és petita, però es pot passejar pel seu centre i visitar la Pedra Dreta, que és un altar pre-romà, les portalades del casc antic, l’església de la Mare de Déu dels Àngels i també el Museu de Llívia, que està situat en la que va ser una de les farmàcies més antigues del continent. Part del museu està dedicat precisament a la farmàcia i s’hi conserva una biblioteca, instruments de laboratori, drogues antigues i receptaris, entre d’altres elements.
Seguint en terres franceses i més enllà de Llívia podem seguir la ruta arribant-nos a Mont-lluís. Es tracta d’una ciutadella militar ubicada en un punt estratègia a 1.600 metres d’altres i va ser el lloc escollit per a la construcció de la fortalesa de Vauban. El 2008, el conjunt va ser declarat patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i al poble hi viuen, actualment, unes 300 persones.
El trinxat, el plat estrella
I a l’hora de seure a taula, el plat més típic de la gastronomia de la Cerdanya és el trinxat. Es tracta d’un plat fet a base de col i patata acompanyat de cansalada o botifarra que ens permetrà tenir una escapada gastronòmica. Aquest plat el podrem tastar en qualsevol restaurant que a la seva carta ofereixin la cuina tradicional de la zona.