Una proposta per a un cap de setmana en família és una ruta en bicicleta pels Aiguamolls de l’Empordà.

Aquest Parc Natural, juntament amb el del Delta de l’Ebre, és una de les zones humides més grans de tot Catalunya. La ruta Pedalant pels Aiguamolls de l’Empordà és una bona manera per descobrir alguns dels espais que amaga aquesta zona i també la comarca de l’Alt Empordà des d’una bicicleta.

Es tracta d’una ruta circular de 38 quilòmetres i que és apta per fer en família ja que la seva dificultat és baixa. El seu recorregut transcórrer entre les dues reserves integrals que té el parc: la de la Llauna i la dels Estanys, a més d’entre arrossars, boscos de ribera, prats, conreus i també la platja.
La ruta es pot iniciar des de qualsevol punt, encara que una bona opció és fer-ho des del centre d’informació el Cortalet, a Castelló d’Empúries, que és el mateix punt d’informació del Parc Natural. Abans de sortir és important anar ben protegit del sol i també dels mosquits.

Al mateix Cortalet hi trobarem el camí que cal seguir, ja que està senyalitzat. I just després d’iniciar el recorregut hi trobarem l’estany del Cortalet que és una reserva d’aigua per a tot el territori. Aquí hi ha un bon punt per observar les aus i la fauna: l’Observatori Quim Franch.

La platja de la Rubina

Tot seguit es travessa el riu Muga fins arribar a la platja de la Rubina. Aquest espai compta amb una gran riquesa en flora i fauna. També s’hi pot observar un ecosistema únic de dunes i salzures. És un bon lloc on fer una refrescada abans de continuar amb el recorregut. A la seva entrada, la platja té un aparcament per bicicletes.

Un cop deixem enrere la platja de la Rubina, arribarem a l’Estany del Tec. Aquí hi ha el mirador Carles Fages de Climent per observar també la biodiversitat de la zona.

Tornant al recorregut marcat, hi ha diverses construccions fetes per l’home que han fet que el paisatge de la zona sigui tal i com el coneixem avui. Es tracta, bàsicament, de recs i basses per fer les terres aptes per al cultiu. D’aquesta manera passarem per tot una zona de conreus i masos, a més de poder veure el rec del mig que portava aigua als molins.

L’Estany de Palau

Després, el recorregut ens portarà fins a al zona de l’estany de Palau. Aquest espai compta amb nombrosos canals de desguàs que van permetre dessecar l’antiga llacuna i que ara es manté amb cert nivell d’inundació. Tot i això, hi ha canyís que fa difícil veure’n l’aigua. És un refugi per a les aus.
Aquí, la ruta passa per un camí asfaltat fins arribar al trencall de les basses de les Garrigues. Es tracta de tres llacunes i que ara són un bon refugi per a la flora i la fauna.

L’Estany de Vilaüt

Més endavant arribarem a un dels cors dels Aiguamolls de l’Empordà: l’Estany de Vilaüt. A més, és el seu espai més emblemàtic. Aquest estany és un reducte de l’antic estany de Castelló que ocupava una gran extensió. La zona es va dessecar però la part més fonda està inundada de forma gairebé permanent. Es tracta d’un espai on conviuen moltes espècies d’animals. I un dels millors moments per veure’l és quan floreixen els lliris grocs, fet que coincideix amb l’arribada dels ocells migratoris a l’estiu.

Vist l’estany, el camí segueix cap a la carretera asfaltada de Palau-saverdera a Castelló. Aquí es travessen tres ponts dels canals de desguàs de l’antic Estany de Vilaüt i el riu Mugueta. Arribarem a Castelló d’Empúries. Aquí es pot fer una parada per visitar l’Ecomuseu-Farinera, on expliquen com es treballava el gra a l’Empordà.

Finalment, des de l’Ecomuseu seguirem el rec del Molí i arribarem a Vilanova de la Muga. Passarem per la resclosa on comença el canal que porta l’aigua a tres molins fariners. I des d’aquí tornarem al punt de partida, el Cortalet, per posar el punt i final a l’excursió en bicicleta.

Cap de setmana relacionats

Foc i passió per la Patum de Berga