Una proposta cultural per descobrir un dels moments clau de la història de Catalunya és fer una escapada a les terres de l’Ebre. A les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre és on podrem trobar encara signes visibles de la Batalla de l’Ebre, que va tenir lloc ara fa més de 70 anys.

Allà, les empremtes d’una de les batalles més importants de la Guerra Civil encara és ben visible a les façanes de les cases, a les trinxeres que hi ha per les serres o als refugis que es van construir al costat del riu. Visitar aquests escenaris i els centres d’interpretació que els contextualitzen permet fer una aproximació als fets sobre el seu mateix escenari.

La platja de la Rubina

Tot seguit es travessa el riu Muga fins arribar a la platja de la Rubina. Aquest espai compta amb una gran riquesa en flora i fauna. També s’hi pot observar un ecosistema únic de dunes i salzures. És un bon lloc on fer una refrescada abans de continuar amb el recorregut. A la seva entrada, la platja té un aparcament per bicicletes.

Un cop deixem enrere la platja de la Rubina, arribarem a l’Estany del Tec. Aquí hi ha el mirador Carles Fages de Climent per observar també la biodiversitat de la zona.

Tornant al recorregut marcat, hi ha diverses construccions fetes per l’home que han fet que el paisatge de la zona sigui tal i com el coneixem avui. Es tracta, bàsicament, de recs i basses per fer les terres aptes per al cultiu. D’aquesta manera passarem per tot una zona de conreus i masos, a més de poder veure el rec del mig que portava aigua als molins.

L’Estany de Palau

Després, el recorregut ens portarà fins a al zona de l’estany de Palau. Aquest espai compta amb nombrosos canals de desguàs que van permetre dessecar l’antiga llacuna i que ara es manté amb cert nivell d’inundació. Tot i això, hi ha canyís que fa difícil veure’n l’aigua. És un refugi per a les aus.
Aquí, la ruta passa per un camí asfaltat fins arribar al trencall de les basses de les Garrigues. Es tracta de tres llacunes i que ara són un bon refugi per a la flora i la fauna.

L’Estany de Vilaüt

Més endavant arribarem a un dels cors dels Aiguamolls de l’Empordà: l’Estany de Vilaüt. A més, és el seu espai més emblemàtic. Aquest estany és un reducte de l’antic estany de Castelló que ocupava una gran extensió. La zona es va dessecar però la part més fonda està inundada de forma gairebé permanent. Es tracta d’un espai on conviuen moltes espècies d’animals. I un dels millors moments per veure’l és quan floreixen els lliris grocs, fet que coincideix amb l’arribada dels ocells migratoris a l’estiu.

Vist l’estany, el camí segueix cap a la carretera asfaltada de Palau-saverdera a Castelló. Aquí es travessen tres ponts dels canals de desguàs de l’antic Estany de Vilaüt i el riu Mugueta. Arribarem a Castelló d’Empúries. Aquí es pot fer una parada per visitar l’Ecomuseu-Farinera, on expliquen com es treballava el gra a l’Empordà.

Finalment, des de l’Ecomuseu seguirem el rec del Molí i arribarem a Vilanova de la Muga. Passarem per la resclosa on comença el canal que porta l’aigua a tres molins fariners. I des d’aquí tornarem al punt de partida, el Cortalet, per posar el punt i final a l’excursió en bicicleta.

Cap de setmana relacionats

Les falles de l’Alta Ribargorça
Cap de setmana amb nens i bicicleta per la ruta del ferro