Una proposta cultural i festiva és passar el cap de setmana de la Patum a Berga.

La festa barreja foc, passió i sentiments i és amb la que més s’identifiquen els berguedans.

La Patum és una festa històrica que va ser declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Unesco l’any 2005. Es tracta d’una festa que va lligada al calendari religiós, concretament a la festa del Corpus, i precisament per aquest motiu la festa canvia de dates cada any. La Patum del 2022 se celebrarà del dimecres 15 de juny fins el diumenge 19 de juny. Durant aquests dies, la plaça de Sant Pere, que és l’epicentre de la festa, quedarà petita, especialment el diumenge.

Els actes previs

Tot i que la festa se celebra per Corpus, unes dues setmanes abans, el diumenge de l’Ascensió, el ple de l’Ajuntament de Berga es reuneix per decidir si la Patum se celebra o no. I fins ara, els patumaires poden estar ben tranquils. Els regidors mai han decidir no celebrar la Patum. Un cop fet el ple, el Tabaler passa pels carrers del poble per anunciar-ne la celebració.
Un altre dels actes previs de la Patum són els quatre fuets. Es tracta de dos salts de maces que es fan el diumenge abans de la Patum. En aquests dos salts es proven els fuets per assegurar que “peten” i evitar sorpreses.

Els dies de Patum

Les festes de la Patum pròpiament dites comencen el dimecres amb les “Passades”. El tabal i els gegants fan un recorregut per diferents carrers de Berga amb parades en llocs concrets on es fan alguns salts. Les passades es fan el dimecres al migdia i al vespre i es tornen a repetir el dissabte, també al migdia i al vespre, encara que amb un recorregut diferent. Tot i això, les dues passades acaben de matinada amb els Tirabols a la plaça de Sant Joan i després més Tirabols a la plaça de Sant Pere.

El dijous i el diumenge té lloc la Patum de Lluïment i la Patum Completa. La primera, la de lluïment, té lloc a les 12 del migdia encara que dues hores abans es tiren coets per despertar als berguedans. També s’avisa que els músics van a buscar els administradors a casa seva i que a les 11 hi ha Missa Major. A la Patum hi participen totes les seves comparses que són els Turcs i Cavallets, les Maces, les Guites, els Nans Vells, els Gegants i els Nans Nous i finalment hi ha els Tirabols.

Amb la Patum Completa, que també té lloc el dijous i el diumenge a dos quarts de 10 del vespre, es repeteixen les actuacions que es fan al migdia però en comptes de fer-ho un cop, es fa quatre vegades. A més a més, després de la segona i la quarta actuació hi ha els salts de Plens. I al final de tot, hi torna a haver els Tirabols.

Si es vol veure la Patum, cal anar-hi d’hora per assegurar-se tenir un espai, per petit que sigui, a la plaça de Sant Pere. Tot i això, diuen que la del dijous és la Patum dels berguedans perquè és el dia que hi ha menys de fora que el diumenge. El cert, però, és que tan el dijous com el diumenge, la plaça de Sant Pere queda petita i atapeïda de gent que no es vol perdre la Patum.

La Patum infantil

El divendres de Corpus se celebra una Patum per a infants. Aquesta Patum compta amb els mateixos actes que la Patum però amb una diferència: totes les figures que participen en la Patum tenen una mida més reduïda perquè així els poden portar els infants. Igual que a la Patum dels adults, al matí es fa una passada amb les comparses que van a buscar els administradors. Al migdia, a les 12, es fa la Patum de lluïment i a les 5 de la tarda es fa la Patum completa.

Cap de setmana relacionats

En bicicleta pels Aiguamolls de l’Empordà
Les falles de l’Alta Ribargorça