El 17 de gener se celebrar la Festa de Sant Antoni Abat i a moltes poblacions se celebra la festa dels Tres Tombs. La proposta consisteix en una desfilada de carruatges, que tradicionalment feien tres voltes a la població i passaven per alguna ermita de Sant Antoni. Com que actualment el 17 de gener és un dia laborable, a moltes poblacions la desfilada es fa els diumenges següents a la festivitat i arreu de Catalunya s’allarguen fins a principis de març. Hem fet una selecció dels vuit Tres Tombs més singulars arreu del país perquè es pugui gaudir d’aquesta proposta de cap de setmana en família.

1. A Vilanova i la Geltrú el 17 de gener és festa i és el dia en què se celebra la desfilada dels Tres Tombs, en el marc de la qual els carruatges passen pels diferents carrers del municipi. Un dels millors llocs per veure-ho és al passeig marítim on els carros i animals passen a primera línia de mar. Tot i que la desfilada és el 17 de gener, el ritual de la festa ja comença abans, el diumenge 15 amb el trasllat, el ball i l’entrega de la bandera.

2. El diumenge 22 de gener, el següent a Sant Antoni és quan hi ha el gruix dels Tres Tombs. Una proposta de cap de setmana per conèixer-ne uns dels més històrics és a Caldes de Montbui. Arribaran als 154 anys d’història, concentren carruatges vinguts de tot el Vallès i a la tarda es fa un ball. Un proposta de cap de setmana de relax per completar la visita a Caldes de Montbui és fer una estada a les Termes Victòria amb circuit termal inclòs.

3. El mateix 22 de gener Igualada també celebra la festa dels Tres Tombs. En aquest cas, la festa ha estat declarada d’interès turístic nacional. La desfilada es fa pel casc antic de la capital de l’Anoia i la festa compta amb la música de la Patera, que és un antic ball de la ciutat. Quan s’acaba la tercera volta, és a dir, el tercer tomb, es beneeixen els animals i es fa el repartiment de panets beneïts.

4. La tercera proposta també per al mateix dia, és a Puig-reig. En aquest municipi del sud del Berguedà, dels Tres Tombs en diuen la Corrida. La jornada comença amb una tamborrada pels carrers del poble i s’acaba a la tarda quan es fa una cursa de mules, cavalls, perxerons i rucs a la zona del camp de fútbol.

5. A Barcelona, els Tres Tombs també són el cap de setmana posterior al 17 de gener, però en comptes del diumenge, se celebren el dissabte 21 de gener. El més destacat d’aquesta cercavila és que a part dels carruatges també hi participen les unitats eqüestres de la Guàrdia Urbana, dels Mossos d’Esquadra i també de la Guàrdia Civil. El recorregut surt a les 11 del matí de la cantonada entre Florida Blanca i Calàbria i s’acabarà a tres quarts d’una a la plaça de Sant Jaume després de recórrer el centre de la ciutat.

6. El 19 de febrer se celebren la festa se celebra a Balsareny. Aquí, dels Tres Tombs en diuen la festa dels Traginers i ha estat declarada com a Festa d’Interès Nacional. Al matí té lloc la desfilada de carruatges i animals pels carrers del poble i al llarg de tota la jornada se celebren diferents actes paral·leles com curses de cavalls i ases.

7. Aquest any, una de les festes dels Tres Tombs més nombrosa se celebrarà a Castellbisbal coincidint amb la Trobada Nacional de Tres Tombs. Serà el 5 de març i al llarg de tota la jornada s’hi concentraran centenars de carruatges i un miler de traginers vinguts de tot el país.

8. A Tarragona celebren enguany una de les festes dels Tres Tombs més tardanes. Serà el 26 de març. S’hi congreguen carruatges vinguts d’arreu de Catalunya i la festa comença amb un esmorzar popular. Aquí, a diferència del que passa a la majoria de poblacions, la benedicció dels animals es fa ja a la primera de les voltes i no a la tercera que fan pel recorregut que han organitzat pel centre de la ciutat.

Cap de setmana relacionats

Cap de setmana a Lleida
Cap de setmana a la Cerdanya