Una proposta per al cap de setmana és visitar Lleida, la capital de les terres de ponent. La ciutat té nombrosos arguments per una proposta de cap de setmana familiar. La ciutat compta amb dues catedrals, un gran eix de vianants amb més de 400 botigues i també està banyada pel riu Segre.
D’entrada, una bona forma per arribar a la ciutat és fer-ho amb tren, amb l’AVE que ens deixarà a la moderna estació de Lleida-Pirineus, en ple centre de la capital. Tot i això també s’hi pot arribar fàcilment en cotxe o amb altres línies de tren, com per exemple la que passa pel Vallès –encara que el trajecte és molt llarg- o a través de la línia convencional que passa per Tarragona.
La Seu Vella
Des de l’estació ens podem dirigir cap a l’ascensor panoràmic per pujar cap a la Seu Vella o el Castell de Lleida. És l’antiga catedral i des d’aquí tindrem unes vistes increïbles no només de la ciutat, sinó també de tot el pla de Lleida. A més, forma part de la ruta del 1714 perquè va ser precisament durant la Guerra de Successió quan es va reconvertir en caserna. Actualment, encara se’n conserven alguns baluards. Tot i això, un dels millors punts per visitar del complex de la Seu Vella és la capella de Requesens. Al seu presbiteri s’hi veu el forat on hi va haver el Sant Bolquer, les gases del nen Jesús. Feia dos pams i s’exhibia entre milers de pelegrins un parell de vegades l’any. Diuen que tenia poders, però durant la guerra civil va desaparèixer i mai més se n’ha sabut res.
Cap al Museu Diocesà de Lleida
La següent proposta a la mateixa ciutat de Lleida és fer cap al Museu Diocesà de la ciutat. És un edifici cúbic i que inclou dues grans col·leccions diferents però complementàries. Per una banda, hi ha la d’art sacre de tota la demarcació i per l’altra una d’arqueologia. Aquesta combinació permet fer un recorregut per tota la història de Lleida, des de l’època més remota, de l’edat de pedra fins a l’actualitat passant per íbers, el romans o el temps durant el qual a Catalunya hi havia els sarraïns.
I un cop vist el Museu, no està de més travessar el carrer i visitar l’església de Sant Llorenç. Es tracta de la segona més important de la ciutat de Lleida i compta amb una important col·lecció de retaules gòtics. També ens queda molt a prop La Panera, que és un antic graner del segle XIII que ara s’ha reconvertit en una plataforma de producció, formació, difusió i exhibició de les arts visuals.
I un cop fetes aquestes visites, pot ser un bon moment per buscar un restaurant i dinar tot gaudint de la gastronomia lleidatana. Una bona opció és incloure-hi cargols i regar-los amb un bon vi de la DO Costers del Segre.
Amb la panxa plena és un bon moment per continuar la ruta per la ciutat tot descobrint el misteris del templers. Podem tenir una digestió de cine al castell de Gardeny.
Construït per l’ordre dels templers, actualment, compta amb un centre d’interpretació en el qual a través de vídeos i diferents panells ens podrem acostar a la història del recinte i de l’ordre religiosa que el van construir. A més, alguns dissabtes a la nit s’hi porta a terme una dramatització amb la llum d’espelmes i torxes.
De compres al centre
Un cop vist aquest espai és un bon moment per passejar pel centre comercial de la ciutat. Està tallat al trànsit i té un important bullici de vianants. En total, compta amb més de 400 establiments diferents, i encara que no es vulgui comprar res, passejar-hi ja val la pena. Encara que a Lleida tot és a prop, si ens hem entretingut a les botigues, de seguida se’ns haurà fet l’hora de sopar.
De marxa per Ricard Vinyes
Si la proposta és d’un cap de setmana en parell o amb amics, el dissabte després de sopar és el millor moment per sortir. A Lleida, l’epicentre de la marxa és a la plaça Ricard Vinyes i als carrers més propers. Hi ha bons restaurants, on es pot sopar abans, i també diferents cocteleries i bars on prendre una copa. Tot i això, aquesta no és l’única zona i també es pot fer un combinat al turó de la seu o al parc dels Camps Elisis.
La Paeria
Una bona manera de començar el segon dia és visitant l’imponent Palau de la Paeria, és a dir, l’ajuntament. El millor d’aquesta construcció és descobrir el seu soterrani on descobrirem les restes d’una casa romana, una presó medieval o el que se sospita que podria haver estat un bany àrab. L’edifici és la millor representació de l’arquitectura civil romànica a Lleida.
Visita ràpida a la catedral Nova
Si el primer dia vam visitar la Seu Vella, en la segona jornada a la capital de Ponent, toca visitar la Catedral Nova. És una construcció d’estil barroc que es va erigir entre el 1761 i el 1781. Tot i això, en aquesta catedral, a diferència de la Seu Vella, hi ha poca cosa per veure, de manera que la visita serà ràpida. I tot seguit ens podem dirigir cap a l’edifici del davant, on hi ha l’antic Hospital de Santa Maria, que és la seu de l’Institut d’Estudis Il·lerdencs on tot sovint hi ha interessants exposicions. A més, el seu pati és digne de veure.
Un cop vista la catedral nova i l’antic hospital, és un bon moment per acostar-nos al riu i passejar per la riba del Segre. Des d’aquí tindrem una vista de tota la façana de la ciutat, l’anomenat Sky Line i que està presidit per la gairebé sempre omnipresent Seu Vella. Però també veurem l’edifici del Montepio, el Casino Principal, el Museu Jaume Morera, la Casa Melcior i la mateixa Paeria.