Una de les tradicions més arrelades entre els pobles de l’Alta Ribargorça i la Vall de Boí és la baixada de les falles. Es tracta d’una tradició que el 2015 va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Aquesta és una proposta per un cap de setmana cultural en família en plena natura.

Les falles són un troncs que es cremen mentre els fallaires les baixen d’un punt de la muntanya cap als pobles i és una forma de celebrar l’arribada de l’estiu.

Les primeres falles de la temporada són les de Durro i les últimes són de Llesp que aquest 2017 se celebraran el 22 de juliol. La festa de les falles se celebra des de temps remots i és una tradició que està molt implantada a l’Alta Ribagorça, que és la comarca amb més pobles fallaires de tot Catalunya.

En concret, va ser l’1 de desembre del 2015 quan la UNESCO va declarar les Falles del Solstici d’Estiu del Pirineu com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Les falles lleidatanes incloses en la llista són les que se celebren a Boí, Taüll, Erill la Vall, Barruera, Durro, el Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller i Senet, a l’Alta Ribagorça; Arties i Les, a la Val d’Aran; Isil i Alins, al Pallars Sobirà, i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. Aquesta distinció beneficia 63 pobles d’Espanya i França, dels quals una quarta part, 15 en total, pertanyen a les comarques de Lleida, entre ells els 10 de l’Alta Ribagorça. A Catalunya també es van declarar Patrimoni de la Humanitat les festes de la Fia-Faia de Sant Julià de Cerdanyola i Bagà, que en aquest cas celebren per la nit de Nadal, el 24 de desembre.

En el cas de l’Alta Ribagorça, enguany s’estrenen els Camins de Foc, que són un total de 10 itineraris senyalitzats. Tot resseguint aquests camins –n’hi ha per cada poble- es poden fer uns recorreguts espectaculars per la muntanya, amb excel·lents vistes de tot el territori, tot resseguint el camins pels quals durant les nits de falles baixa el foc de les muntanyes.

El Calendari de Falles

La temporada de Falles a l’Alta Ribagorça del 2017 es va iniciar el dissabte 17 de juny, a Durro. La festa del foc continuarà amb la baixada de falles als pobles de Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller (als quatre llocs, la vigília de Sant Joan el 23 de juny); Senet (dia 24); Barruera (1 de juliol); Erill la Vall (7 de juliol); Taüll (14 de juliol), i Llesp (22 de juliol).
Per facilitar la visita als turistes, aquest any, el Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça ha editat el tríptic “Falles a l’Alta Ribagorça 2017”. En tots els casos els joves fallaires encenen les seves falles, que són uns troncs resinosos d’uns dos metres de llargària, en un indret elevat de la muntanya visible des del poble i, a partir de 2/4 d’11 a les 11 de la nit, comencen a córrer o baixar les falles. En la seva baixada per la muntanya, els fallaires estan guiats pel fadrí major o cap de colla, fins que arriben a la plaça de la vila. Un cop al poble, els fallaires són rebuts amb música i el toc de les campanes tot fent una gran festa. Amb les falles mig consumides es fa una gran foguera i es ballen danses tradicionals. La baixada de les falles infantils serà al voltant de les 10 del vespre als diferents pobles de la comarca.
I una forma per completar la visita a la vall de Boí és resseguint les ermites romàniques que hi ha a la zona i que també han estat declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, com ja us vam explicar en aquest article anterior.

Cap de setmana relacionats

Foc i passió per la Patum de Berga
Descobrint els escenaris de la Batalla de l’Ebre